Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

Gasztroenterológiai magánrendelés

Gasztroenterológiai magánrendelésünk Budapest XIII. kerületében, a Pannónia Magánorvosi Centrumban kínálja pácienseinek professzionális ellátását, hatékony kezeléseit, hozzáértő gondoskodását. Mindig a megelőzés fontosságára helyezzük a hangsúlyt, erre bíztatjuk pácienseinket: sok mozgás, jól megválasztott minőségi ételek, lehetőleg kevés stressz és a rendszeres szűrés, a szűrővizsgálatokon való megjelenés.

Milyen betegségekkel foglalkozik a gasztroenterológia Budapest XIII. kerületében?

Az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Idetartoznak a nyelőcső, gyomor, vékonybél és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei és azok szűrése.

 

A Pannónia Magánorvosi Centrum professzionális szintű ellátásai foglalkoznak:

 • rendszeresen visszatérő puffadás
 • emésztési zavarok
 • hasi panaszok
 • bélrendszeri betegségek (pl. lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység)
 • hosszabb ideje fennálló gyomorrontás
 • a nyelőcső a gyomor, a nyombél megbetegedései (reflux, gyomorégés, stb.)
 • rendellenes székelési szokás kialakulása (hasmenés székrekedés)
 • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Crohn-betegség, vékonybél- vagy vastagbélgyulladás, stb.)
 • daganatos betegségek diagnózisa

 

Mikor érdemes időpontot kérni gasztroenterológus orvosainktól?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz hányinger, hasmenés, székrekedés, stb. fennállása esetén keresse fel gasztroenterológiai szakrendelésünket.

Akár enyhe -, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek jelennek meg az Ön komfortérzetében, mint pl.: gyomorégés, puffadás, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés, stb., vegye fel a kapcsolatot szakorvosainkkal a megelőzés érdekében. Előfordulhat, hogy az étkezési szokások átalakításával, bizonyos ételek kiiktatásával, vagy egy könnyebb diétával, megszűntethetőek a panaszai. Így az Ön számára továbbra is komfortossá válhatnak a mindennapok.

Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. “alarm” tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

A hatékony gyógyítás érdekében, ezekben az esetekben érdemes napokon belül felkeresni gasztroenerológiai magárendelésünket! Gyermek esetében még fontosabb a gyors kivizsgálás, a pontos diagnózis. Ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk többször panaszkodik ugyanarra a kellemetlen tünetre, fájdalomra, vagy gyakran sápadt, megváltozik a bőre, az aktivitása, puffadt a hasa, karikás a szeme, stb., minél előbb keressük meg a probléma okát. Gasztroenterológia beutaló nem feltétlenül szükséges! Kérjen időpontot elérhetőségeinken!

 

Az emésztőszervi betegségek felismeréséhez milyen vizsgálatok szükségesek?

Mivel a gasztroentorológiai vizsgálatokkal tudjuk feltérképezni az étel továbbításában résztvevő szervek működését (nyelés, emésztés, ürítés), ezért ezeknek a szerveknek a vizsgálatát rendelik el szakorvosaink.

 

Az emésztőszervi betegség pontos felismeréséhez a következő szervekkel kapcsolatos vizsgálatokat végezzük el: nyelőcső, gyomor, vékony-és vastagbél, máj, epe, hasnyálmirigy.

 

Az első találkozás alkalmával egy személyes konzultációra kerül sor, ahol kollégáink kérdéseket tesznek fel a pácienseinket érintő panaszok előfordulásáról, az étkezés-, gyógyszerfogyasztást érintő, ahhoz kapcsolódó tapasztalatokról.

 

Ezt követik a laborvizsgálatok, melynek eredményétől függően dönti el a szakorvos, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség. A tesztek, laborvizsgálatok már egyértelműen kimutatják, hogy van e gyulladás a szervezetben, illetve áll e fent vérszegénység! Ennek függvényében végezzük el azokat a képalkotó vizsgálatokat, tükrözéses, vagyis az endoszkópos vizsgálatokat, amelyeket a nyelőcsövön, vagy a végbélen keresztül alkalmazunk.  Ez utóbbi beavatkozások miatt, a gaszroenterológia, a sebészet tudományába is átível.

 

Némelyik vizsgálat első olvasatra ijesztő lehet majd egyes páciensek számára. Azt tudjuk, hogy egy-egy vizsgálat nem kellemes, viszont, ezt sem kell átélniük betegeinknek. Pácienseink kérhetnek érzéstelenítőt, illetve választhatják az altatásban végzett vizsgálatot is. Panasz esetén, előbb vagy utóbb rá kell szánni magunkat, hiszen komolyabb betegségeket előzhetünk meg ezekkel a vizsgálatokkal.

 

Átfogó laboratóriumi vizsgálatok rendelkezésre állnak a gasztroenterológiai magánrendelés által.

A gasztroenterológiai magánrendelésünk vizsgálati módszerei:

 • laboratóriumi vizsgálatok: a vér-, vizelet- és széklet
 • a hasi ultrahang vizsgálat,
 • a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos vizsgálata: például, felső endoszkópia, ismertebb nevén gyomortükrözés, a kolonoszkópia, azaz vastagbéltükrözés, a szigmoidoszkópia, ami a részleges vastagbél tükrözés, manometria, 24 órás ph monitorozás.
 • hagyományos röntgen vizsgálatok
 • a CT és MR vizsgálatok.

A pontos diagnosztikai vizsgálatban kilégzéses vizsgálatok is szerepelnek, melyek a gyomorban előforduló “Helicobacter pylori” nevű baktérium (kontaminált vékonybél szindróma), illetve a tejcukor érzékenység kimutatására szolgálnak. Ezeket a vizsgálatokat is intézményünkben, helyben biztosítjuk.

 

 

Az átfogó laboratóriumi vizsgálatok rendelőink felszereltségének köszönhetően, gyorsan és kényelmesen történnek. A képalkotó vizsgálatok (Ultrahang, CT, különböző modern technikával képesek a vizsgált szervek ábrázolására és azok eltéréseinek kimutatására. Ezen betegségek kivizsgálása során számos módszert vehetünk igénybe, melyek a Budai Egészségközpontban rendelkezésre állnak:

 • Hasi ultrahang vizsgálat:a hasi szervek teljes áttekintése megtörténik a vizsgálat során. Emésztőszervi szempontból információt kapunk a máj, az epehólyag- és epeutak, a hasnyálmirigy, a belek falának látható elváltozásairól és a hasi nyirokcsomók állapotáról.
 • hasi CTaz ultrahang által leírt és pontosan nem azonosítható eltérések további részletes vizsgálatát teszi lehetővé. A vékonybelek vizsgálatához ma már nem, vagy nagyon ritka esetben használnak kollégáink levezetett szondát.

 

Az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok

Az endoszkópos (tükrözéses) kivizsgálás a gasztroenterológus munkájának egyik legfontosabb és legnagyobb szakértelmet kívánó területe. A vizsgálatok során egy speciális műszert, úgynevezett endoszkópot vezetünk a tápcsatornába a szájon vagy a végbélen keresztül a gasztroenterológiai központ kiválóan felszerelt helységében. Az endoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben egy fényforrás és egy videokamera is található, melyek segítségével a vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. Az elvégzett endoszkópia során a vizsgáló belülről tudja megtekinteni a nyelőcsövet, gyomrot, nyombelet és a vastagbelet. A talált elváltozásból szövettani mintát vehet, mely további pontosabb diagnózist tesz lehetővé. Az úgynevezett terápiás endoszkópos beavatkozás során egyes elváltozások kezelésére (vérzéscsillapítás, injekciós kezelés), sőt kisebb sebészeti jellegű műtéti beavatkozásokra is lehetőség nyílik a gasztroenterológiai szakrendelés során (pl. gyomor-bél polipok eltávolítása).

Gasztroszkópia (gyomortükrözés)a tápcsatorna felső szakaszának tükrözéses vizsgálata. Ez a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, gyomor, vékonybél és a nyombél betegségeinek (pl. gyulladás, fekély, rosszindulatú daganat) felismeréséhez és azonosításához. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis (vizsgálat előtt minimum 8 órával nem szabad enni. Inni a vizsgálat előtt 4 órával még engedélyezett, később már nem.)

Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés): a vastagbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. Ez jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis.

Szigmoidoszkópia (részleges vastagbéltükrözés): a vastagbél alsó szakaszának illetve a végbélnek a vizsgálata, amikor a végbélen keresztül helyeznek fel egy vékony csövet a vizsgálathoz.

Manometria (nyomásmérés): a tápcsatorna pontjain történik a nyomásmérés, ami információt nyújt a nyelőcső simaizmának összehúzódásáról, elernyedéséről, a záróizmok tónusáról, széklettartási zavarokról, stb.

24 órás pH monitorozás:  ezzel a vizsgálattal, a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló savat mérik,milyen az erőssége, mennyisége, stb. Minden 24 órás pH monitorozás során, az orron át vezetjük az elektródot a gyomorszáj felett, amit 24 órán át kell viselnie pácienseinknek. A vizsgálat előtt 8 órával nem lehet enni, azt követően, nincs akadálya az étkezésnek.

 

Egyéb emésztőszervi vizsgálatok a végleges diagnózis felállításához

 • Laktóz-kilégzési teszt: ezzel a módszerrel ki tudjuk mutatni a tejcukor érzékenységet, mely igen gyakori probléma. A vizsgálat során egy tejcukrot tartalmazó teszt-oldat elfogyasztását követően az erre szolgáló készülékbe kell fújni több alkalommal. A kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján, a készülék és egy számítógépes program segítségével a tejcukor érzékenység (Laktóz intolerancia) kimutatható.
 • Helicobacter-kilégzési teszt és Helicobacter széklet Ag-teszt: a Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzöttség esetén a gyomorban található és ott betegségeket (gyulladás, fekély), súlyosabb esetben daganatot okozhat. Kimutatásának legbiztosabb módszere a C13 Urea kilégzési- teszt (C13UBT) és a baktérium antigénjének székletből történő kimutatása. Amennyiben ez a baktérium kimutatható, mindenképpen szükséges kezelés, melyet a gasztroenterológus ír elő.
 • Lisztérzékenységi-teszt: a tejcukor érzékenység után a másik leggyakoribb táplálkozási allergia a lisztérzékenység (Coeliakia vagy Glutén Szenzitív Enteropátia). Ez a teszt egy vérvételből áll. Fontos azonban tudni, hogy megalapozott gyanú esetén szükséges a nyombélből történő szöveti mintavétel is. Amennyiben a szövettani vizsgálat a vékonybél bolyhok elsorvadását mutatja, biztos a diagnózis.

Javaslatok pácienseinknek, az első gasztroenterológiai vizsgálathoz

Az első vizsgálaton való részvétel során az orvos anamnézist készít: kérdéseket tesz fel a gyógyszerfogyasztásról, a családban előforduló betegségekről, a panaszokról, annak részletesebb jellemzőivel, gyakoriságával. Ezért érdemes felkészülten menni, hogy Ön páciensként, a legpontosabb válaszokkal segítse orvosát: Milyen tünetek tapasztal, mikor, és milyen rendszerességgel, a tünetek jelentkezését tudja e, ételhez, vagy valamilyen étkezési szokáshoz kötni, stb. Azt javasoljuk, hogy kérdéseit írja le még otthon, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdőjel Önben.  Ezt követően kerül sor a fizikális vizsgálatra, deréktól felfelé.

A szakorvos, a laboreredmények és a vizsgálat alapján határozza meg a további vizsgálatok szükségességét, fajtáját, ha szükséges a pontos diagnózis felállításához.

 

 

GYIK

(Gyakran Ismételt Kérdések)

 

Hasi ultrahangra megyek rövidesen. Mit kell tudnom a vizsgálatról?

A hasi ultrahang vizsgálat nem jár fájdalommal. A vizsgálatra üres gyomorral kell érkezni, ami azt jelenti, hogy vizsgálat előtt 6 órával ne egyen- és ne igyon semmit a kedves páciensünk. Még egy kis falatot- korty üdítőt sem, mert összehúzódhat az epehólyag és a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni.  Viszont a megadott 6 óra előtt szükséges annyi víz ivása, hogy a húgyhólyagja ne legyen üres, amit csak a hasi ultrahang vizsgálata után üríthet ki.

Maga a hasi ultrahang vizsgálat nem tart hosszú ideig. A páciens a hátára fekszik, hasát szabaddá tesszük, és zselés anyagot viszünk fel a bőrére. Ez segíti az ultrahang terjedését a hasi szervek felé. A páciens mindeközben, csak az eszközt érzi siklani a bőrén. Ha a vizsgálat befejeződött, a zselét letöröljük és készen vagyunk.

 

Az endoszkópos vizsgálatot mindenki kérheti altatásban, vagy vannak kivételek?

Az altatásos vizsgálatot természetesen minden páciensünk kérheti, de a szükséges labor vizsgálatok eredménye alapján tudjuk megmondani, hogy elvégezhető-e az altatásos endoszkópos vizsgálat egy adott páciens esetében.

Ilyen vizsgálatok, a vérvétel, EKG, stb., valamint az altató orvos szakmai véleménye. Kockázati tényező lehet a fennálló, krónikus betegségek egyes fajtái.  Ezekben az esetekben a páciens orvosa és az altatóorvos dönti el hogy adott páciens esetében végezhető e altatásban az endoszkópos vizsgálat.

Nem szükséges laborvizsgálat abban az esetben, ha 4-5 hétnél nem régebbi laborvizsgálattal rendelkezik, amely nem mutat kóros eltéréseket.

Kérjük pácienseinket, hogy az endoszkópos vizsgálathoz, hozzák magukkal korábbi orvosi dokumentációjukat, legújabb laboreredményeket.

A vizsgálat előtt 4 órával ne vigyen szervezetébe folyadékot, még vizet se!

Ha altatásban történik az endoszkópos vizsgálat, garantált a teljes fájdalommentes beavatkozás, a páciens nem emlékszik a vizsgálatra.

A gasztroenterológiai vizsgálatokhoz szükséges a COVID-19 PCR teszt?

A koronavírus korlátokat szab a mindennapi életünkben. A biztonság, a megelőzés közös kötelességünk. Sok esetben jogszabály határozza meg, hogy mikor szükséges a negatív PCR teszt.

A kórházi ellátások során, az operációk előtt, minden páciensünktől kérjük a negatív teszt felmutatását.

 

Önökhöz van időpontom gasztroenterológiai vizsgálatokra. Kérdésem az, hogy mire számíthatok az első alkalommal?

Magánrendelésünk vizsgálati módszerei:

 • laboratóriumi vizsgálatok: a vér-, vizelet- és széklet
 • a hasi ultrahang vizsgálat,
 • a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos vizsgálata szükség esetén:

felső endoszkópia, ismertebb nevén gyomortükrözés,

kolonoszkópia, azaz vastagbéltükrözés,

szigmoidoszkópia, ami a részleges vastagbél tükrözés,

manometria, 24 órás ph monitorozás.

 • hagyományos röntgen vizsgálatok (nagyon ritkán kerül sor, a használatukra)
 • a CT és MR vizsgálatok.

Az egyes vizsgálatokról részletes információt olvashat weboldalunkon.

Pannónia Magánorvosi Centrum árairól a következő oldalon tájékozódhat: Árak

Gasztroenterológusaink