Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

Gasztroenterológiai magánrendelés

A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Ide tartoznak a nyelőcső, gyomor, vékonybél és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei.

Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén keresse fel gasztroenterológiai szakrendelés valamelyikét. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés. Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. “alarm” tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz. Gasztroenterológia beutaló nem feltétlenül szükséges ehhez.

A vizsgálati módszerek: a vér-, vizelet- és széklet laboratóriumi vizsgálata, a hasi ultrahang vizsgálat, a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos vizsgálata, a hagyományos röntgen vizsgálatok, a CT és MR vizsgálatok. További lehetőségek a kilégzéses vizsgálatok, melyek a gyomorban előforduló “Helicobacter pylori” nevű baktérium, illetve a tejcukor érzékenység kimutatására szolgálnak és melyeket a gasztroenterológiai magánrendelés Budapest központi részén található rendelőiben biztosítunk.

 

Az emésztőszervi betegségek felismeréséhez szükséges vizsgálatok:

Átfogó laboratóriumi vizsgálatok rendelkezésre állnak a gasztroenterológiai magánrendelés által. A képalkotó vizsgálatok különböző modern technikával képesek a vizsgált szervek ábrázolására és azok eltéréseinek kimutatására. Ezen betegségek kivizsgálása során számos módszert vehetünk igénybe, melyek a Budai Egészségközpontban rendelkezésre állnak:

  • Hasi ultrahang vizsgálat: a hasi szervek teljes áttekintése megtörténik a vizsgálat során. Emésztőszervi szempontból információt kapunk a máj, az epehólyag- és epeutak, a hasnyálmirigy, a belek falának látható elváltozásairól és a hasi nyirokcsomók állapotáról.
  • hasi CT az ultrahang által leírt és pontosan nem azonosítható eltérések további részletes vizsgálatát teszi lehetővé.

 

Endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok

Az endoszkópos (tükrözéses) kivizsgálás a gasztroenterológus munkájának egyik legfontosabb és legnagyobb szakértelmet kívánó területe. A vizsgálatok során egy speciális műszert, úgynevezett endoszkópot vezetünk a tápcsatornába a szájon vagy a végbélen keresztül a gasztroenterológiai központ kiválóan felszerelt helységében. Az endoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben egy fényforrás és egy videokamera is található, melyek segítségével a vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. Az elvégzett endoszkópia során a vizsgáló belülről tudja megtekinteni a nyelőcsövet, gyomrot, nyombelet és a vastagbelet. A talált elváltozásból szövettani mintát vehet, mely további pontosabb diagnózist tesz lehetővé. Az úgynevezett terápiás endoszkópos beavatkozás során egyes elváltozások kezelésére (vérzéscsillapítás, injekciós kezelés), sőt kisebb műtéti beavatkozásokra is lehetőség nyílik a gasztroenterológiai szakrendelés során (pl. gyomor-bél polipok eltávolítása).

 

Gasztroszkópiaa tápcsatorna felső szakaszának tükrözéses vizsgálata. Ez a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, gyomor, vékonybél és a nyombél betegségeinek (pl. gyulladás, fekély, rosszindulatú daganat) felismeréséhez és azonosításához. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis.

 

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia): a vastagbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. Ez jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis.

 

Az egyéb emésztőszervi vizsgálatok szintén fontosak a végleges diagnózis felállításához.

  • Laktóz-kilégzési teszt: ezzel a módszerrel ki tudjuk mutatni a tejcukor érzékenységet, mely igen gyakori probléma. A vizsgálat során egy tejcukrot tartalmazó teszt-oldat elfogyasztását követően az erre szolgáló készülékbe kell fújni több alkalommal. A kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján, a készülék és egy számítógépes program segítségével a tejcukor érzékenység (Laktóz intolerancia) kimutatható.
  • Helicobacter-kilégzési teszt és Helicobacter széklet Ag-teszt: a Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzöttség esetén a gyomorban található és ott betegségeket (gyulladás, fekély), súlyosabb esetben daganatot okozhat. Kimutatásának legbiztosabb módszere a C13 Urea kilégzési- teszt (C13UBT) és a baktérium antigénjének székletből történő kimutatása. Amennyiben ez a baktérium kimutatható, mindenképpen szükséges kezelés, melyet a gasztroenterológus ír elő.
  • Lisztérzékenységi-teszt: a tejcukor érzékenység után a másik leggyakoribb táplálkozási allergia a lisztérzékenység (Coeliakia vagy Glutén Szenzitív Enteropátia). Ez a teszt egy vérvételből áll. Fontos azonban tudni, hogy megalapozott gyanú esetén szükséges a nyombélből történő szöveti mintavétel is. Amennyiben a szövettani vizsgálat a vékonybél bolyhok elsorvadását mutatja, biztos a diagnózis.

Gasztroenterológusaink