Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

A Bélflóra szerepe az anyagcsereegyensúly fenntartásában

A BÉLFLÓRA AZ EMBER SZIMBIOTIKUS TÁRSA AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN. JELLEMZŐ ELTÉRÉSEK MUTATHATÓK KI A BÉLFLÓRA ÖSSZETÉTELÉBEN SZÁMOS KRÓNIKUS NEM FERTŐZŐ BETEGSÉGBEN ÉS AZ ANYAGCSEREZAVAROKBAN. AZ UTÓBBI ÉVEK KLINIKAI VIZSGÁLATAIT ÁTTEKINTVE FELMÉRTÜK, HOGY A BÉLFLÓRAVÁLTOZÁSNAK MILYEN KLINIKAI RELEVANCIÁI VANNAK ÉS EZ MILYEN TERÁPIÁS KÖVETKEZMÉNYEKET VONHAT MAGA UTÁN. SPECIÁLIS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK (A PREBIOTIKUMOK ÉS A PROBIOTIKUMOK) MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI VÁLTOZÁSOKAT EREDMÉNYEZNEK A BÉLFLÓRA ÖSSZETÉTELÉBEN, MEGVÁLTOZTATJÁK A BÉLBARRIERFUNKCIÓJÁT, AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉT, HATÁSSAL VANNAK A KRÓNIKUS GYULLADÁSOS FOLYAMATOKRA. ÚJ POTENCIÁLIS LEHETŐSÉGET JELENTHETNEK SZÁMOS BETEGSÉG MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN.

Abaktériumok szerepe jól ismert a
fertőző betegségek létrejötté –
ben. Az antibiotikumok (AB) al –
kal mazása óta megváltozott a különféle
betegségek incidenciája. Amíg a fer –
tőző betegségek száma csökkent, az
AB-túlhasználat új AB-rezisztens baktériumtörzseket
eredményezett. Emel lett
egyre gyakoribbá váltak a különbö ző
krónikus szervi, anyagcsere, allergi ás
és autoimmun betegségek (1). Több a
daganat, világjárvánnyá vált az
obesitas, az inzulinrezisztencia (IR) és a
hozzájuk társuló kórképek, a cukorbetegség
(DM), a hipertónia (HT), a
hyperlipidaemia, a kardio- és cerebro –
vasz kuláris kórképek és a zsírmáj. Az

elhízás egyre gyakoribb a fiatalok kö –
zött is. Az ennek következtében korán
kialakuló 2-es típusú DM egyik fontos
oka a kora felnőttkori morbiditás és
mortalitás növekvő prevalenciájának,
ezért fontos minden olyan lehetőség
megismerése, amely segíthet a primer
és másodlagos prevencióban. A túlsúly
kialakulásában a mozgás sze gény életmód,
a hibás táplálkozás, a hormonzavarok
és a genetika mellett egy új környezeti
tényező, a bélflóra etiológiai
szerepe került a kutatások elő terébe.
Érdekes megfigyelés, hogy a bél
mikrobióta számos nem fertőző betegségben
is különbözik az egészséges
populáció bélflórájától (2). Mennyiségi

és minő sé gi különbségek mutatkoznak
a bél fló ra összetételében sovány és
kövér (3), valamint a diabéteszes és
nem diabéteszes egyének között (4). A
bélbaktériumok összetétele jelentősen
hozzá já rul a testsúly, a zsíreloszlás, az
in zulin érzékenység, a glükóz- és lipid –
anyag csere módosulásához, a metabolikus
szindróma (MET) és a nem al –
ko holos zsírmáj kialakulásához (5). A
bélflóra egy olyan komplex ökoszisztéma,
amely részt vesz szervezetünk számos
élettani funkciójának szabályozásában
(6). A bélben a baktériumok két
csoportja dominál: a Bacteroidetes és
a Firmicutes. Helyes arányuk fontos az
energia homeosztázisban. Amíg egész –

ségeseken a Bifidobaktériumok (B) és a
Laktobacillusok (L) vannak túlsúlyban,
anyagcserezavarokban a Firmicutesek
és a Bacterioidetesek dominálnak (3).
Az Amish-tanulmány szerint 22 baktériumfaj
hozható közvetlen kapcsolatba a
MET kialakulásával (7). A túlsúly egy
alacsony szintű krónikus gyulladásos
állapot. A gyulladás potenciális forrása
a zsírszövet és a kóros bélflóra, ame –
lyek nek szerepük van a gyulladásos
bio markerek felszaporodásában. Elhí –
zás ban a döntő gyulladásos citokin a
TNF-alfa, amelynek szintje korrelál az
elhízás mértékével és a kapcsolódó IRval.
Az IL6 és TNF fokozott termelése
növeli számos társbetegség kockázatát
(8). A krónikus mikroinflammáció kö –
vet kezménye különböző anyagcserezavarok
kialakulása (obesitas, DM, IR,
dyslipidaemia, MET, HT, érelmeszesedés,
nem alkoholos zsírmáj). Az elhízás
fokozza a kardio- és cerebro vasz ku lá –
ris kockázatot. Bizonyítékok támasztják
alá, hogy a bélflóra aktívan részt vesz a
súlygyarapodásban (9, 10).

A BÉLFLÓRA ÉS A TESTSÚLY ÖSSZEFÜGGÉSEI

Megfigyelték, hogy a túlsúlyos emberek
székletében kevesebb a Bacteroi –
de tes és több a Firmicutes. Fogyás
esetén ez az arány visszaalakul, ami
arra utal, hogy az elhízás folyamatában
mikrobiológiai okok is szerepelnek,
és a bélflóra rendezésének potenciális
terápiás hatása lehet (3). A bélflóra
befolyásolja a gazdaszervezet
anyagcseréjét, a tápanyagok feldolgozását.
Egyes bélbaktériumok (Firmi –
cutes) növelik az étrendi zsír felszívódását,
lehetővé te szik, hogy a gazdaszervezet
több kalóriát vonjon ki az
azonos energiatartalmú ételből (11).
Az emészthetetlen élelmi rostokból történő
fokozott energiakinyerés patológiás
vércukorszint-emelkedéshez ve –
zet het, ami a májban fokozott triglicerid
(TG)-termelést indukál. Ennek kö –
vetkeztében növekszik a testsúly és az
IR (12). A májban a fokozott TG-szintézis
és glikogenezis módosíthatja a
Cyp8b1 rendszert, ami mo du lálja az
epesav metabolizációt, be le értve a
taurokolátot és a tauro mu richo látot,
amelyek a lipidfelszívódás szabályozói
(13). A súlygyarapodás részben a
mikrobióta által az emészthetetlen
szénhidrátokból történő fokozott ener-

giakinyerésnek
és fokozott zsírfelhalmozásnak
tulajdonítható. A közvetlen
anyagcserehatás mellett az is része a
kedvezőtlen folyamatnak, hogy a
Gram-negatív baktériumok sejtfalából
származó lipopoliszacha ri dok (LPS) a
bélnyálkahártyában található antigén
prezentáló dendritikus sejtek felszínén
lévő Toll-like-4 receptorokhoz (TLR4)
kötődve beindítanak egy gyulladásos
folyamatot, amelynek során inflam –
ma tó rikus citokinek szabadulnak fel.
Károsodik a bélbarrier, fokozódik a
permeabilitás, növekszik az endotoxin
abszorpció (1. ábra). Az LPS endo to xé –
mia aktiválja a makrofá go kat a különböző
szövetekben, és mikroimflammá –
ciót okozva részt vesz az elhízáshoz társuló
anyagcsere-fo lya matok kialakításában.
Klinikai vizsgálatok igazolták,
hogy a bakteriális LPS az IR, az elhízás,
és a cukorbetegség kiváltó tényezője
(14). A bélflórát a fertőzések és az ABhasználat
mellett környezeti antigének,
étrendi tényezők is befolyásolják (15).
A mikrobiális meta bo litoknak, mint
például az SCFA-nak komoly jelentősége
van a mukóza in teg ritásának
védelmében és az im mun sejtek működésének
szabályozásában (16). Ezzel
szemben a magas zsítartalmú étrend a
TLR4 (az LPS felismerésében van szere-

pe) aktiválásán keresztül krónikus
szisztémás low-grade gyulladást indukál,
fokozódik a bélpermeabilitás és
nő az LPS plazmakoncentráció (17). A
CD14 mutáns egerek ellenállnak a
magas zsírtartalmú étrenddel vagy az
LPS infúzióval előidézett anyagcsereváltozásoknak.
Ez azt bizonyítja, hogy
a LPS/CD14 rendszer kóros működése,
az LPS emel kedett szérumszintje
összefüggésbe hozható a testsúlygyarapodás,
az IR, és az elhízással kapcsolatos
egyéb betegségek kialakulásával
(18). A plaz ma LPS-koncentráció
csökkentése hatásos lehet az anyagcsere-
betegségek szabályozásában.
Erre utal, hogy egér modellen AB
(Norfloxacin és Ampicillin) adásával a
szérum LPS-szint és az IR csökkenését
érték el (19). A bélflóra prebiotikus
mo dulációja is csökkenti a bélper mea –
bi li tást. Prebio ti kum mal kezelt egereknél
csökkent plazma LPS és az citokin
szinteket mértek. A prebiotikum növelte
az endogén glükagonszerű peptid
(GLP-2) termelését, ezáltal csökkent a
permeabilitás és a szisztémás gyulladásos
állapot (20). A bélflóra az en do –
kannabinoid rendszer, a leptin rezisz –
tencia, a glü kagon szerű peptid-1 és -2
modulálásával részt vesz a glükóz- és
zsíranyagcsere szabályozásában, va –

lamint az alacsony szintű gyulladással
összefüggő anyagcsere-rendellenességek
mo du lálásában (21). A glü ka –
gon szerű peptid-1 (GLP1) serkenti az
inzulinszekréciót, gátolja a glükagon
termelését, lassítja a gyomor ürülését,
jóllakottság érzést és fogyást okoz,
csökkentve a kardio- és cerebro vasz –
ku láris szövődményeket (22). Az
egész séges bélflórának szerepe van
egy fontos lipid-anyagcserét szabályozó
fehérje, az angiopoietinszerű fe hér –
je 4 (Angptl4), más néven Fastinginduced
adipocyte factor (Fiaf) termelődésének
modulálásában, amely szabályozza
zsír sav-oxidációt az izom- és
zsírszövetben egyaránt. A normál bélflóra
a Fiaf gátlása révén befolyásolja
a trigliceridek zsírsejtekbe jutását és az
elhízásra való hajlamot (23). Ezek az
eredmények is megerősítik, hogy a
bélflóra hozzájárul az anyagcserebetegségek
kialakulásához.
A BÉLFLÓRA MANIPULÁLÁ-
SA KEDVEZŐ TERÁPIÁS
EREDMÉNYEKKEL JÁRHAT
A metabolikus tényezőknek a pre- és
posztnatális fejlődés időszakában számottevő
szerepük van. Az anya terhesség
alatti étkezési szokásai, a szülés
módja és a szoptatás befolyásolja az
utódok későbbi egészségi állapotát. A
magzat a szülőcsatornában találkozik
először baktériumokkal. A bél korai
kolonizációjának minősége hatással
van mind a veleszületett, mind a szerzett
immunitás alakulására, és az
ennek következményeként kialakuló
betegségekre. Egy munkacsoport azt
figyelte meg, hogy az alacsonyabb Bi –
fi dobaktérium és magasabb Staphylo –
coccus aureus számmal bíró csecsemők
7 éves korukra kövérebbek lettek,
mint akiknél a Bifidobaktériumok túlsúlya
dominált (24). Magas zsírtartalmú
étrenden tartott vemhes patkányokat
L. plantarum DSM 15 313-mal,
illetve E. colival etetve a Laktobacillus
csoportban szignifikánsan alacsonyabb
volt a súlygyarapodás, mint az
E. colival táplált csoportban. Ez a
különbség megfigyelhető volt születéskor
a kölyköknél is. Azt láthatjuk, hogy
a L. plantarum csökkenti a testsúlygyarapodást,
míg az E. coli fokozza a testzsír
lerakódását (25). Humán kísérletben
a terhesség alatt adott L. rham no –
sus GG (ATCC 53 103) és a B. lactis

BB12 csökkentette az újszülöttek és az
anyák későbbi elhízásának kockázatát
(26). A terhességük alatt L. rhamnosus
GG-t és B. lactis-t szedő nők körében
kevesebb volt a terhességi DM (pro –
bio tikum csoport 13%, diétás csoport
36%, placebocsoport 34%,
p=0,003), valamint csökkent a túl
nagy újszülöttek aránya, megelőzve a
későbbi gyermekkori elhízást, és a 2-
es típusú DM kialakulását (27). A terhesség
alatt alkalmazott L. rhamnosus
GG a csecsemők további követése
során kivédte a túlzott súlygyarapodást
az első 10 életévben (28). Túlsúlyos
serdülők súlycsökkentő programjában
azt tapasztalták, hogy a kezdeti
mikrobiális összetétel mozgástól és
diétától függetlenül befolyásolja a
fogyókúra sikerét (29). 17 humán, 51
állatokon és 14 kísérleti modellen végzett
randomizált klinikai vizsgálat
metaanalízise alapján megállapítható,
hogy a bélflóra összetételének szerepe
van az elhízás és az azzal kapcsolatos
egészségügyi problémák csökkentésében.
Azonban ki kell emelni, hogy a
probiotikus hatások törzsspecifikusak.
Amíg a L. acidophilus, a L. fermentum
és a L. ingluviei jelentős testsúlynövekedéshez,
addig a L. plantarum és a L.
gasseri testsúlycsökkenéshez vezetett
elhízott emberekben és állatokban
egyaránt (30, 31).
BÉLBAKTÉRIUMOK
ÉS A DIABÉTESZ
1-es típusú diabéteszes gyermekek
esetében fokozott bélpermeabilitás volt
igazolható LPS endotoxémiával, ami
felelőssé tehető pankreász béta-sejtjeinek
pusztulásáért (32). A TLR jelen van
a veleszületett és az adaptív immunrendszer
sejtjei mellett az inzulinérzé –
keny szövetekben, mint az izom, a máj,
és a zsírszövet, ami szintén arra utal,
hogy kapcsolat van az immunrendszer
mikrobák általi aktiválása és a kóros
anyagcsere-folyamatok között (33). Az
a tény, hogy TLR útvonalak vesznek
részt a szigetsejteket érintő gyulladás
kialakulásában is, felveti annak lehetőségét,
hogy a probiotikumoknak szerepe
lehet a folyamat megelőzésében
(34). A probiotikus baktériumok az im –
munrendszer modulálásával védő ha –
tást fejthetnek ki az 1-es típusú DM ki –
alakulásával szemben (35). Az 1-es
típusú DM kialakulása egereken ki véd –

hető a L. johnsonii N6.2 által me diált
Th17 differenciálódás révén (36). A
mikroflóra helyreállítása lehetőséget
nyújt 1-es típusú diabéteszes gyermekeknél
a hosszú távú szövődmények
kivédésében. A probiotikus kezelés
elő segíti a tartós remisszió fenntartását
(37). Állatkísérletben a korai orális
VSL#3 készítmény megakadályozta a
DM kialakulását. Immunmoduláció ré –
vén csökken az inzulitisz és a bétasejtpusztulás.
A VSL#3 lehetőségként me –
rül fel az 1-es típusú DM primer prevenciójában
(38). A Danisco-tanulmány
alapján a B. lactis B420 csökkenti
a magas zsírtartalmú étrend káros
hatásait és enyhíti az anyagcserebetegségeket
azáltal, hogy csökkenti
az LPS transzlokációt, javítja az általános
gyulladásos és metabolikus állapotot
(39). A bél mikroflóra össze té te –
lé lének korrekciója hasznos eszköz
lehet a MET megelőzésében és kezelésében
(40). A probiotikum inzulin-független
mechanizmus révén diabéteszben
nö veli a gliklazid biohasz no su lá sát
és csök kenti a vércukorszintet, ami arra
utal, hogy a probiotikumok alkalmazása
előnyös lehet a DM adjuváns kezelésében
(41). A Bifidobaktérium szint
helyreállítása pozitívan korrelál a jobb
glükóztoleranciával, a plazmában az
endotoxémia, a zsírszövetben pedig a
gyulladásos citokinek csökkenésével
(42).
PROBIOTIKUMOK
A DIABÉTESZ ADJUVÁNS
KEZELÉSÉBEN
A probiotikum vércukorszintet mérséklő
hatása inzulin-független mechanizmusú.
A probiotikumok által a prebiotiku –
mok ból fermentált propionsav befolyásolja
a vércukorszintet, a hasnyálmirigy
inzulin-kibocsátását, a bél nyálkahártyájában
szabályozza a glükóz
felszívódását. A májsejtekből történő
citrát-felhasználás révén fokozza a
glikolízist. A metilmalonil-CoA és a
szukcinil-CoA metabolikus konverziója
révén gátolja a glükoneogenezist.
Csök kenti a piruvát-karboxiláz aktivitást,
amelynek hatására csökken az
étkezés utáni inzulinémia. Csökkenti
az IR-t, a májban a koleszterin és TG
szintézist, valamint a szérum szabad
zsírsav-koncentrációját, ezáltal az elhízás
kockázatát.

KARDIOVASZKULÁRIS PREVENCIÓ

Az IR és a gyulladás központi szerepet
játszanak a 2-es típusú DM patoge ne –
zi sében, amely jelentősen növeli a kar –
diovaszkuláris morbiditás és mortalitás
kockázatát. A bélflóra obesitasra és
ateroszklerózisra kifejtett hatása a
gyulladás és a lipidanyagcsere modulációján
keresztül érvényesül (43). Az
emelkedett vérzsírok fokozzák a kardio –
vaszkuláris betegségek rizikóját. A
probiotikumok a koleszterin-anyag –
cse re különböző lépéseit blokkolva
képesek a szérum koleszterinszintet
csökkenteni. Önmaguk is képesek a
koleszterol molekula asszimilációjára,
részt vesznek az epesavak enzimatikus
dekonjugációjában, a hidroxil-metilglutaril
CoA-reduktáz enzim szintjén
gátolják a koleszterinszintézist (44). A
Laktobacillusok az epe enterohe pa ti –
kus körforgásának blokkolásával
csök kentik az összkoleszterinszintet,
javítják a HDL/LDL arányt, ezáltal mér-

séklik a kardiovaszkuláris rizikót (45).
A tejsavbaktériumok gátolják a
koleszterinszintézisben szereplő enzimeket,
csökkentik a koleszterin-termelést,
segítik a koleszterin széklettel való
kiürülését, gátolják a koleszterin viszszaszívódását
a szervezetbe és befolyásolják
az epesók újrahasznosulását.
A CAUSIDO(R) kultúra adását követően
az LDL-koleszterin 8,4%-kal csökkent
(p<0,05), a fibrinogénszint emelkedett
(p<0,05), a szisztolés vérnyomás
szignifikánsan csökkent (46). A L.
plantarum 299v szignifikánsan csökkenti
a szisztolés vérnyomást, az LDL-,
a leptin-, és fibrinogénszintet (p<0,001),
csökkenti az F(2)-izo prosz tán (37%) és
az interleukin 6 szintet (42%). Csök –
kent a monocyták endo theliális adhéziója,
így protektív hatásúak az
ateroszklerózis megelőzésében (47). A
L. plantarum 299v védő hatását vizsgálták
AB asszociált bél disz biózis esetén
a keringő citokinszin tek re és a
szíviszkémia/reperfúziós ká rosodásá –
nak mértékére. Dahl S patkányokban

38%-kal csökkent a keringő leptin –
szint, 27%-os csökkenést mértek a szív
iszkémiás károsodásában és 35%-kal
javult az posztiszkémiás károsodás. A
probiotikus kiegészítő csökkenti a
miokardiális infarktus méretét (48). A
L. plantarum két fontos atero gén paraméterre
is hat, szignifikánsan csökkenti
az LDL-koleszterin és a fibrinogén
szintjét (49).

KÖVETKEZTETÉSEK

A biológiai rendszerekbe történő bea –
vatkozás mindig kétélű fegyver. Helyes
AB-választással urrá tudtunk lenni a
járványokon, a probiotikumok területén
is további tapasztalatgyűjtésre van
szükség. A bennünk élő mikroflóra
jobb megismerésével és támogatásával
a jövőben új természetes, mellékhatásoktól
mentes terápiás lehetőségek
kínálkozhatnak számos betegség megelőző
és adjuváns kezelésében. Itt is
fontos a helyes törzs- és dózisválasztás,
valamint a kellő időtartamú kezelés.

 

Kedves Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Nagy Géza rendelése átmenetileg szünetel.

FIGYELEM!
Receptet vizsgálat és konzultáció nélkül abban az esetben tudunk Önöknek írni,
amennyiben az átutalásos számláról az igazolást e-mailben megküldik részünkre!
Az e-mail beérkezésétől 2 napon belül a recept felírásra kerül.

Megértésüket köszönjük!