Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

A tanulmány levelező szerzője  Thomas L. Vaughan professzor, a Fred Hutch Epidemiologiai Programjának tagja, a tanulmány eredményeit a Nature Genetics decemberben megjelenő nyomtatott kiadása előtt online is közzé tette. Vaughan a társszerzővel, David Whiteman professzorral, a QIMR Cancer Control Group (korábban Queensland Institute for Medical Research) vezetőjével közösen vezette a projektet.
Mindketten a nemzetközi Barrett’s and Esophageal Adenocarcinoma Consortium, azaz BEACON tagjai. A BEACON több mint 40 amerikai, európai és ausztrál kutató közreműködésével működő nyílt tudományos fórum a nyelőcsőrák és a Barrett esophagus okainak és prevenciójának kutatására.

„A nagyrészt a BEACON kutatóinak munkájára épülő epidemiológiai eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a környezetei tényezők, mint az obezitas, a gastroesophagealis reflux, a dohányzás és az étkezés nagy arányban felelős az incidencia gyors növekedéséért és a nyelőcső-adenocarconimából adódó mortalitásért. Azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy az örökletes hajlam is fontos szerepet játszik.” – állítja Vaughan, aki egyben az University of Washington School of Public Health kutatója.

A genetikai tényezők jobb megértése érdekében a kutatók az elmúlt 20 évben levezetett 15 nemzetközi tanulmányból DNS mintákat gyűjtöttek be, hogy felbecsüljék a betegségek heritabilitását és azonosítsák a fokozott kockázattal összefüggő genetikai variánsokat. Összességében több mint 8000 beteg DNS mintáit és életmódbeli kockázat expozícióját vizsgálták. Az alanyok közül kb. 5000 fő nyelőcsőrákban vagy Barrett esophagusban szenvedett, kb. 3200 fő a betegségekkel nem érintett kontrollszemély volt.

A DNS mintákat nagy denzitású  array vizsgálattal genotipizálták, ami lehetővé tette több mint egymillió genetikai variáns egyidejű és pontos értékelését. A statisztikai szignifikancia  fokozása, és a betegséggel potenciálisan összefüggő genetikai mutációk hatékonyabb azonosítása érdekében a kontroll alanyok nyilvános adattárakból nyert információit is hozzáadták az adatokhoz. Az analízis a Washington Egyetemen végezték a QIMR kutatócsoport közreműködésével.

Az adatok kombinációja után a kutatók genetikai variánsokat azonosítottak három lokuszon , a 3, 9 és 19-es kromoszómán, melyek a kutatók szerint összefüggenek a Barrett esophagussal és a nyelőcső-adenocarcinomával. A kutatók azt is megállapították, hogy a 16-os kromoszómán lévő genetikai variáns, melyet korábban a Barrett esophagushoz kapcsoltak, a nyelőcső-adenocarcinoma fokozott kockázatával is összefügg.

A kutatók megállapítása szerint az örökletes hajlam szerepe a betegség korai szakaszában, vagyis inkább a Barrett esophagus kialakulásában tűnik sokkal erősebbnek, mint a Barrett esophagus rákos elfajulásában.

„Ezek az eredmények fontos kiindulási pontot jelentenek a betegségeket okozó génvariánsokat meghatározó további epidemiológia tanulmányokhoz, és azokhoz a laboratóriumi vizsgálatokhoz, melyek segítségével azonosíthatjuk azokat a mechanizmusokat, melyek által a betegségeket okozó variánsok hatást gyakorolhatnak a Barrett esophagus és a nyelőcső-adenocarcinoma kialakulására.

Különösen izgalmas, hogy mind a négy lókusz az esophagus korai fejlődésével összefüggő, vagy onkogén aktivitással már kapcsolatba hozott géneken vagy azok közelében helyezkedik el, mivel ez azt jelenti, hogy közel kerülhetünk ahhoz, hogy megtaláljuk a halálos betegség kialakulásának fontos útvonalait.” – mondta Vaughan.
Végül, a kutatók úgy vélik, hogy ezek az eredmények hozzájárulnak olyan új szűrőeszközök fejlesztéséhez, melyekkel azonosíthatjuk a nyelőcső-adenocarcinoma és annak prekurzorai szempontjából legnagyobb kockázatú betegeket, különösen, amikor obezitas és gasztrikus reflux kombinációja is fennáll. A kutatók reményei szerint a betegség patofiziológiájának alaposabb megértése jobb és korábbi kezelésekhez vezethet el.

A Barrett esophagus összefügg a krónikus gyomorégéssel és kb. 1-2 millió amerikait érint. Bár a Barrett esophagus nyelőcsőrákká fajulásának kockázata évente 0,5%, a korai diagnózis elmaradása esetén a betegség kilátásai meglehetősen komorak. Az invazív nyelőcsőrákkal diagnosztizált betegek zöme a diagnózist követő éven belül életét veszti.

Becslések szerint idén a nyelőcsőrák 18 000 amerikait érint, akik közül több mint 15 000 beteg előre láthatólag belehal a betegségbe. A nyelőcső-adenocarcinoma a nyelőcsőrák megbetegedések több mint 60%-át jelenti. A betegség a férfiak körében hétszer gyakrabban fordul elő.