Gasztroenterológiai magánrendelés

A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Ide tartoznak a nyelőcső, gyomor, vékonybél és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei és azok szűrése.

Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén keresse fel gasztroenterológiai szakrendelés valamelyikét. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés. Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. “alarm” tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz. Gasztroenterológia beutaló nem feltétlenül szükséges ehhez.

A vizsgálati módszerek: a vér-, vizelet- és széklet laboratóriumi vizsgálata, a hasi ultrahang vizsgálat, a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos vizsgálata, a hagyományos röntgen vizsgálatok, a CT és MR vizsgálatok. További lehetőségek a kilégzéses vizsgálatok, melyek a gyomorban előforduló “Helicobacter pylori” nevű baktérium, illetve a tejcukor érzékenység kimutatására szolgálnak és melyeket a gasztroenterológiai magánrendelés Budapest központi részén található rendelőiben biztosítunk.

 

Az emésztőszervi betegségek felismeréséhez szükséges vizsgálatok:

Átfogó laboratóriumi vizsgálatok rendelkezésre állnak a gasztroenterológiai magánrendelés által. A képalkotó vizsgálatok különböző modern technikával képesek a vizsgált szervek ábrázolására és azok eltéréseinek kimutatására. Ezen betegségek kivizsgálása során számos módszert vehetünk igénybe, melyek a Budai Egészségközpontban rendelkezésre állnak:

  • Hasi ultrahang vizsgálat: a hasi szervek teljes áttekintése megtörténik a vizsgálat során. Emésztőszervi szempontból információt kapunk a máj, az epehólyag- és epeutak, a hasnyálmirigy, a belek falának látható elváltozásairól és a hasi nyirokcsomók állapotáról.
  • hasi CT az ultrahang által leírt és pontosan nem azonosítható eltérések további részletes vizsgálatát teszi lehetővé.

 

Endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok

Az endoszkópos (tükrözéses) kivizsgálás a gasztroenterológus munkájának egyik legfontosabb és legnagyobb szakértelmet kívánó területe. A vizsgálatok során egy speciális műszert, úgynevezett endoszkópot vezetünk a tápcsatornába a szájon vagy a végbélen keresztül a gasztroenterológiai központ kiválóan felszerelt helységében. Az endoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben egy fényforrás és egy videokamera is található, melyek segítségével a vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. Az elvégzett endoszkópia során a vizsgáló belülről tudja megtekinteni a nyelőcsövet, gyomrot, nyombelet és a vastagbelet. A talált elváltozásból szövettani mintát vehet, mely további pontosabb diagnózist tesz lehetővé. Az úgynevezett terápiás endoszkópos beavatkozás során egyes elváltozások kezelésére (vérzéscsillapítás, injekciós kezelés), sőt kisebb sebészeti jellegű műtéti beavatkozásokra is lehetőség nyílik a gasztroenterológiai szakrendelés során (pl. gyomor-bél polipok eltávolítása).

 

Gasztroszkópiaa tápcsatorna felső szakaszának tükrözéses vizsgálata. Ez a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, gyomor, vékonybél és a nyombél betegségeinek (pl. gyulladás, fekély, rosszindulatú daganat) felismeréséhez és azonosításához. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis.

 

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia): a vastagbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. Ez jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis.

 

Az egyéb emésztőszervi vizsgálatok szintén fontosak a végleges diagnózis felállításához.

  • Laktóz-kilégzési teszt: ezzel a módszerrel ki tudjuk mutatni a tejcukor érzékenységet, mely igen gyakori probléma. A vizsgálat során egy tejcukrot tartalmazó teszt-oldat elfogyasztását követően az erre szolgáló készülékbe kell fújni több alkalommal. A kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján, a készülék és egy számítógépes program segítségével a tejcukor érzékenység (Laktóz intolerancia) kimutatható.
  • Helicobacter-kilégzési teszt és Helicobacter széklet Ag-teszt: a Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzöttség esetén a gyomorban található és ott betegségeket (gyulladás, fekély), súlyosabb esetben daganatot okozhat. Kimutatásának legbiztosabb módszere a C13 Urea kilégzési- teszt (C13UBT) és a baktérium antigénjének székletből történő kimutatása. Amennyiben ez a baktérium kimutatható, mindenképpen szükséges kezelés, melyet a gasztroenterológus ír elő.
  • Lisztérzékenységi-teszt: a tejcukor érzékenység után a másik leggyakoribb táplálkozási allergia a lisztérzékenység (Coeliakia vagy Glutén Szenzitív Enteropátia). Ez a teszt egy vérvételből áll. Fontos azonban tudni, hogy megalapozott gyanú esetén szükséges a nyombélből történő szöveti mintavétel is. Amennyiben a szövettani vizsgálat a vékonybél bolyhok elsorvadását mutatja, biztos a diagnózis.

Gasztroenterológusaink