Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

Életünk és a baktériumok

A baktérium szó hallatán lázas betegség, rossz közérzet, gyengeség jut az eszükbe. Ritkán gondolunk arra, hogy a jótékony baktériumok nélkülözhetetlenek életünk során. Mecsnyikov Nobel díjas tudós hívta fel a figyelmet elsőként 1908-ban kiadott munkájában a tejsavtermelő baktériumok az egészség-megőrzésében betöltött szerepére. Egészségünk védelmét szolgálja a normál bőr, száj, légúti, bél és húgy-ivarszervi flóra. A bőr, vagy a szájüreg „túlfertőtlenítése” során fogékonyabbak leszünk a bőr és szájüregi bakteriális és gombás fertőzésekre. A normál hüvelyflóra hiánya hajlamosít a húgy-ivarszervi fertőzésekre, terhesség alatt megnöveli a koraszülés, a magzati halálozás, valamint a szülési és gyermekágyi szövődmények kockázatát.

Testünkben a legjelentősebb baktériumtömeg a gyomor-bélrendszerben található, mely a legfontosabb immunszervünk. Immunsejtjeink 70%-a a bél nyálkahártyájában helyezkedik el. A bélben élő baktériumtömeg kb. 1,5 kg, mely egész életen át érintkezik a nyálkahártya közel 400m2-es felszínével. A bélbaktériumok sejtszáma tízszerese, genetikai állománya százszorosa az emberi sejt és génállománynak. A bélflóra összetétele folyamatosan befolyásolja szervezetünk egészségi állapotát.

A magzati életben a bél steril. A magzat születéskor a hüvelyben találkozik először mikróbákkal. Az ép hüvelyflóra tejsavtermelő baktériumai megtelepszenek a bélben és elindítják az immunrendszer természetes érését. Ép hüvelyflóra hiányában, vagy császárszülés esetén a természetes bélflóra beépülése helyett részben kórokozó baktériumok telepszenek meg a bélben, mely számos – sokszor életfogytig tartó – kihatással lesz egészségi állapotunkra. Ilyenkor gyakoribbak a fertőzések, az allergiás kórképek. Érdekes megfigyelés, hogy kapcsolat van az antibiotikum használat és a különféle betegségek előfordulása között. A XX. század második felétől felfedezésre került antibiotikumok megváltoztatták a betegségek korábbi struktúráját. Kevesebb a fertőző betegség, ezzel párhuzamosan megnőtt az ún. jóléti betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívérrendszeri betegségek, az allergiás és autoimmun betegségek és a rák előfordulása.

A bélflóra, – amely az antibiotikum használatra szintén érzékenyen reagál, – egy olyan komplex ökoszisztéma, amely részt vesz szervezetünk számos élettani funkciójának szabályozásában. Egy új szemlélet szerint a bélflóra megváltozásából eredő krónikus szubklinikus gyulladás fokozza a rizikót a különböző betegségek, műtéti szövődmények kialakulására. A táplálék kórokozók általi erjesztése növeli a bélben a gázképződést, puffadást, hasi fájdalmat okoz. Az erjedés során keletkező toxikus anyagcsere-termékek a bél irritációja révén fokozzák annak áteresztőképességét és a vérben endotoxin felszaporodást eredményeznek, beindul egy gyulladásos folyamat, mely akut és krónikus betegségekhez vezet.

Az életkor előre haladtával a jótékony baktériumok száma csökken, ezzel párhuzamosan különböző szerveink kapacitása is romlik. Az öregedés folyamatának megfékezésére tett próbálkozások a biológiai és szellemi hanyatlás lassítására, a toxikus károsodások kivédésére, a krónikus betegségek megelőzésére, a tápláltsági állapot és a szervezet homeosztázisának fenntartására irányulnak. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a megváltozott bélflóra fokozza a hajlamot a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatok kialakulására. WHO adatok szerint az emésztő-szervi megbetegedések halálozási aránya az Európai országok közül hazánkban a legmagasabb. Ezzel összhangban áll az a megfigyelés, miszerint a hazai lakosság bélflórájának probiotikus aránya (= jótékony bélflóra) 12%, az elvárt 50% helyett!

Jellemző eltérések mutathatók ki a bélbaktériumok összetételében számos nem fertőző betegségben és anyagcserezavarban. A bélben a baktériumok két csoportja dominál: a Bacteroidetes és a Firmicutes. Helyes arányuk fontos az energia homeosztázisban. Az utóbbi évek klinikai kutatásai szerint a bélflóra összetételében mennyiségi és minőségi különbségek észlelhetők allergiás és nem allergiás, sovány és kövér, cukorbeteg és nem cukorbeteg egyének között. A jótékony flóra kedvezően befolyásolja a gazdaszervezet anyagcseréjét, a tápanyagok hasznosítását. Az emészthetetlen rostok feldolgozásához enzimeket termelnek, befolyásolják a tápanyagból történő energiakinyerést. Képesek vitaminok (B1, B6, B12, Kvitamin, nikotinsav, fólsav) szintézisére. A tejsavtermelés révén létrejövő pH-eltolódás elősegíti a vastagbélben az ásványi anyagok passzív diffúzióval történő felszívódását: a Ca, Mg, Fe és Zn biohasznosulását. Az ily módon létrejövő kalcium felszívódás D vitamintól független, hatására növekszik a csont sűrűség és a csonttömeg ásványi anyag tartalma.

A mikroflóra összetétele jelentősen hozzájárul a testsúly, a zsír eloszlás, az inzulinérzékenység, a cukor és zsír-anyagcsere módosulásához, a metabolikus szindróma és a zsírmáj kialakulásához. A terhesség alatti túlsúly növeli a koraszülés kockázatát, gyakoribbak a fejlődési rendellenességek. A túlsúlyos terhesek csecsemői között észlelhető magasabb születési súly növeli a felnőttkori elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri szövődmények, a rák és az asztma későbbi kockázatát. A terhességük alatt probiotikumot szedő nők körében kevesebb a terhességi cukorbetegség, csökken a túl nagy újszülöttek aránya, megelőzve a gyermekkori elhízás, és a későbbi cukorbetegség kialakulását. Túlsúlyosserdülők súlycsökkentő programjában azt tapasztalták, hogy a bélflóra kezdeti mikrobiális összetétele mozgástól és diétától függetlenül befolyásolja a fogyókúra sikerét. Az Amishtanulmány szerint 22 baktériumfaj közvetlen kapcsolatba hozható a metabolikus szindróma kialakulásával. Amíg egyes baktériumok jelentős testsúlynövekedést eredményeznek, más törzsek testsúlycsökkenéshez vezetnek elhízott emberekben és állatokban egyaránt.

Élelmiszereink minősége hatással van a bélflóra összetételére, ezáltal a veleszületett és az adaptív immunitásra. A „nem táplált” bél áteresztővé válik, a vérben endotoxin szaporodik fel, gyulladásos citokinek termelődnek, ami számos betegséget okozhat. A normál táplálkozás növeli a gyulladást megelőző citokinek arányát, míg immuntáplálással – pl. probiotikum használattal – növelhető a gyulladás ellenes citokinek mennyisége. A normál flóra helyreállítása javítja a cukortoleranciát, a vérben csökkenti az endotoxin szintet, a zsírszövetben pedig a gyulladásos citokinek termelődését. Az immuntáplálás a tápértéken túlmutató kedvező élettani hatású, a tápanyag az immunrendszer modulálásával a gyulladásos válaszreakció csökkenését eredményezi. Erre jó példa, hogy a probiotikumot szedő szoptató anyák újszülöttjeinek vérében magasabb a gyulladáscsökkentő citokinek aránya, melynek központi szerepe van az immunrendszer szabályozásában. Olyan kisdedeknek alkalmazva probiotikumot, akiknek a családjában ekcéma, szénanátha vagy aszthma fordult elő, csökkent az allergia kialakulása. 14 tanulmány összehasonlító elemzése alapján a probiotikus kezelés csökkenti az atópiás ekcéma kialakulását függetlenül attól, hogy a probiotikumot az anya a terhesség alatt, vagy a gyermek életének korai időszakában alkalmazzák. A probiotikumok az allergia kivédése mellett a kezelésben is eredményesek. Az allergiás betegségek egyre gyakoribbak a fejlett országokban (30%). Az allergia a szervspecifikus tünetek mellett neuropszichiátriai tünetekkel is járhat (ingerlékenység, hiperaktivitás) Az allergiás tünetekhez társuló rossz közérzet és a fájdalom súlyosbíthatja viselkedési tüneteket. Egyes probiotikumok
csökkentik a bél idegsejtjeinek ingerelhetőségét, a vagus ideg közvetítésével normalizálják az agyban a szorongást, szabályozzák az érzelmi viselkedést. A baktériumok kétirányú kommunikációja a bél-agy tengely mentén hasznos segítséget jelenthet egyes stressz okozta betegségek, mint például a szorongás és a depresszió kiegészítő kezelésében.

Az irritábilis bélszindrómás (IBS-es) betegek 84%-ánál a vékonybél kóros bakteriális túlburjánzása észlelhető. A bélflóra károsodása emésztési, felszívódási zavart, hasmenést, puffadást és hasi fájdalmat, bélműködési zavart, táplálkozási hiányállapotot eredményez. Az IBS-es betegek fele depressziós vagy kimerült, és fordítva a depresszió és a krónikus fáradtság is számos betegséggel társul, emésztőrendszeri, autoimmun, szív-ér- és idegrendszeri betegségekkel, 2. típusú cukorbetegséggel, melyekben a krónikus alacsony szintű gyulladás szintén jelentős kóroki tényező. Feltételezhető, hogy mindezek a krónikus gyulladásos szindróma szervi megnyilvánulásai. Ezt látszik alátámasztani az a tény, hogy az emésztőrendszeri gyulladások kezelése javítja a depressziós tüneteket. Több tényező befolyásolja a bélflórát: a születés módja, a szoptatás, a táplálkozási tényezők, infekciók, antibiotikum használat. Az érzelmi állapotok is megváltoztathatják a normál bélflórát, növelve a bél áteresztő képességét, és hozzájárulva a szisztémás gyulladáshoz. A bél korai, jótékony baktériumokkal történő betelepítése segíti a tápanyagok metabolizmusát, erősíti a nyálkahártyavédelmet, csökkenti a bél áteresztőképességét és kivédi a szeptikus szövődmények kialakulását. A probiotikumok immunprotektív hatásúak, fokozzák a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben, erősítenek az allergiát kiváltó tényezőkkel szemben, enyhítik a különböző bélbetegségek tüneteit. Javítják az IBS, a divertikulitisz, a vékonybél bakteriális túlburjánzás, a laktóz-intolerancia, a bakteriális és virális, az allergiás és az onkológiai kezelések által okozott gyomor-bélrendszeri bántalmakat, az utazók, valamint az antibiotikum szedők hasmenését. A bélrendszeri fertőzések kivédése mellett az immunrendszer modulálása révén csökkenthető velük a meghűléses megbetegedések száma és az iskolai hiányzások mértéke. Kialakult fertőzések esetén rövidebb a gyógyulás időtartama, és a kórházi ápolási idő. A probiotikumok jól alkalmazhatók a metabolikus szindróma, a lisztérzékenység, az allergiás betegségek megelőzésében és tüneti kezelésében, előnyös hatásuk igazolható a bakteriális és vírusos fertőzésekben és védőoltásokra adott immunválasz potencírozásában.

 

Kedves Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Nagy Géza rendelése átmenetileg szünetel.

FIGYELEM!
Receptet vizsgálat és konzultáció nélkül abban az esetben tudunk Önöknek írni,
amennyiben az átutalásos számláról az igazolást e-mailben megküldik részünkre!
Az e-mail beérkezésétől 2 napon belül a recept felírásra kerül.

Megértésüket köszönjük!