A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID, non-steroidal anti-inflammatory drug) széles körben használatos fájdalomcsillapítók.

Többszörösen igazolt a NSAID-ok hatása, a terápiás választ azonban nagyban csökkentheti a fokozotta felszívódási zavar, az egyéb hasi tünetek, a kardiovaszkuláris események (pl. myocardialis infarktus, stroke, szívelégtelenség) és a súlyos gasztrointesztinális (GI) szövődmények (pl. peptikus fekély) előfordulásának esélye. Újabb vizsgálatok azt erősítik meg, hogy a NSAID-kezeléshez társuló GI komplikációk az alsó béltraktust is érinthetik. A felsorolt tünetek gyakran rosszabb életminőséggel társulna.

A nem-intervenciós vizsgálatot úgy tervezték meg, hogy a való élet feltételei mellett számszerűsítse a szövődménymentes és/vagy szövődményes GI események előfordulási gyakoriságát olyan NSAID-ot szedő betegeknél, akiknél fokozott a kockázat előrehaladott életkor (≥60 év), kórelőzményben szereplő peptikus fekélybetegség vagy egyidejű egyéb gyógyszeres kezelés miatt.

Betegek és módszerek

Az EVIDENCE vizsgálat egy páneurópai, több központ bevonásával lefolytatott (2−12 hetes retrospektív és 6 hónapos prospektív periódus) kohorszvizsgálat volt, amelybe olyan felnőtt korú betegeket vontak be, akiknél GI kockázati tényezők fennállása ellenére  NSAID-kezelés vált szükségessé. Az adatgyűjtés 2010 augusztusa és 2011 szeptembere között folyt.

GI rizikófaktornak tekintették a következőket: 60 éves vagy a feletti életkor; dokumentált peptikus fekély a kórelőzményben; egyidejű kezelés kis dózisú acetil-szalicilsavval (ASA) kardiovaszkuláris prevenció céljából, alvadásgázlókkal, szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókkal (SSTI) vagy orális kortikoszteroidokkal.

Az EVIDENCE vizsgálat elsődleges végpontja a kiválasztott GI események incidenciája volt, a beválasztás után 6 hónappal meghatározva. Másodlagos végpontok voltak: a GI események incidencia-aránya, a kardiovaszkuláris és egyéb szövődmények előfordulása  Az egyéb kimeneteli paraméterek közé tartozott az egészségügyi ellátás igénybe vétele, a beteg által jelentett kimenetel, a kezeléssel kapcsolatos elégedettség, amelyekről máshol számoltak be a szerzők.

Eredmények

A 100 személy-évre számított incidencia a szövődménymentes GI események esetében 18,5, a szövődményes GI események vonatkozásában 0,7 volt. Az átlagosan 182 (61−320) napos nyomon követés során a GI események jóval gyakrabban érintették a felső gyomor-béltraktust (12 százalék), mint az alsó GI szakaszt (1 százalék). Jóval ritkábban jelentettek kardiovaszkuláris, illetve egyéb nem-GI esemény előfordulását.

Következtetések

Az EVIDENCE vizsgálat azt igazolta, hogy a nagy kockázatú betegcsoportban nagy a NSAID-indukált felső és alsó GI események előfordulásának veszélye. A gasztroprotekcióra vonatkozó irányelvek betartásának mértékére általánosságban az mondható, hogy meglehetősen elégtelen. Valószínűnek látszik, hogy jelentős hatású zavaró tényezők játszhattak közre abban, hogy a való élet körülményei közöttvégzett európai vizsgálatban nem sikerült igazolni a PPI-szerek hatását a NSAID-hez kapcsolható GI események megelőzésében.

(Forrás: Lanas A, et al. Gastrointestinal events in at-risk patients starting non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) for rheumatic diseases: the EVIDENCE study of European routine practice. Ann Rheum Dis. doi:10.1136/annrheumdis-2013-204155)

2014. január 31.

Forrás:http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/gasztrointesztinalis_esemenyek_nem_szteroid_gyulladascsokkentoterapiara_kerult_betegeknel?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_hirlevel&utm_campaign=11308