Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

Vastagbélrák szűrés

Vastagbélrák szűrés Budapest - fájdalommentesen.

Vastagbélrák szűrés Budapest – fájdalommentesen.

Az elmúlt évtizedekben az újonnan diagnosztizált vasgtagbéldaganatok és végbéldaganatok évenkénti száma csaknem négyszeresére emelkedett, s ezzel mindkét nem esetében a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Hazánkban körülbelül évi 7500-8000 az új betegek száma, és körülbelül 4800 ember hal meg évente a betegségben.

A végbél- és vastagbélrák gyakorisága a 40-50 éves korosztály körében emelkedik a leggyorsabban. Azért azt tudni kell, hogy bár mindkét nem esetében ugyanolyan arányban fordul elő, azonban a végbélrák inkább a férfiak körében kerül gyakrabban diagnosztizálásra.

 

Vastagbél polipok, rákmegelőző állapotok

A vastagbél rák, annak kialakulása több év alatt kialakuló, lassú folyamat. Több páciensre jellemző a tünetmentesség, emiatt a megelőzés különösen fontos! A végbél- és vastagbélrákok döntő többsége rákmegelőző állapotból, polipból alakul ki. Ez a folyamat többnyire több éven át tart. Ha a betegséget ebben a stádiumban fedezik fel, akkor az eltávolításukkal szinte 100%-os a gyógyulás esélye.

A jóindulatú polipok nagyon sok embernél előfordulnak, és természetesen nem minden esetben alakul ki belőlük rosszindulatú daganat. Viszont ha a polipokat nem fedezik fel időben és nem kezelik, elfajulhatnak rosszindulatú daganattá. nagyobb az elfajulás veszélye, ha a végbélnyíláshoz közelebb helyezkedik el a polip.
A polipok zöme véletlenszerűen fordul elő, de 2-3%-uk kialakulásánál örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Laborvizsgálatok által, vérképből kimutatható a vastagbélrák és végbélrák, melyek azon daganatos megbetegedések közé tartoznak, amelyeknél megfigyelhető a családon belüli halmozódás. Ezért nagyon fontos, hogy akinél a családban előfordul ezen rákos megbetegedés, szűrővizsgálaton vegyenek részt.
Az időben történt polip eltávolítások a rosszindulatú betegség kialakulásának kockázatát csökkentik, ezért az egyén szempontjából 40 éves kortól javasolt a szűrés.

Amennyiben azonban a családban már volt kolorektális rák (terhelt család, fokozott rizikó), akkor a szűrés megkezdésének időpontját egyénileg kell meghatározni.
Ha a családi előzményben előfordult kolorektális rák elsőfokú rokonnál, akkor az utódnál a szűrést a rák kialakulásának tizedik életéve betöltése előtt kell elkezdeni, így több mint valószínű, hogy időben felfedezhető az esetleges probléma.

A vastagbél krónikus gyulladásos állapotai közül a nyálkahártya kifekélyesedésével járó colitis ulceroza és a Crohn betegség jelentenek még fokozott veszélyt a rák kialakulásában.

 

A vastagbél és végbélrák tünetei

A vastagbélráknak, végbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei.
A vastagbél felszálló és a leszálló szakaszának daganatai eltérő típusú tüneteket, panaszokat okoznak. A felszálló szakasz daganatai gyakran véreznek, így véres székletet gyakrabban okoznak. A leszálló szakasz és a szigmabél tumorai inkább a béltartalom továbbhaladásának zavarát, a székelési szokások megváltozását okozzák.

Ezek a tünetek természetesen nem mindig jelentkeznek tiszta formában, így kizárólag a tünetek alapján nem lehet a rákot diagnosztizálni és a tumor pontos helyét megmondani.
A véres széklet oka, hogy a tumor vérezni kezd. A vérzés általában nem folyamatos, és a vastagbélrák korai állapotában nem is nagymértékű, ezért nem is mindig észrevehető.
A vastagbélrák egyik korai tünete lehet még a vérszegénység, amely a tumor folyamatos vérzése következtében alakulhat ki. A kismértékű, de rendszeres vérveszteséget idővel fáradtság, gyengeségérzet és sápadtság kísérheti.

A vastagbélrákok gyakran korán képeznek áttéteket. A nyirok utakon keresztül továbbterjedhet a közeli nyirokcsomókba, a véráram közvetítésével pedig a májba, a tüdőbe, az agyba. A szomszédos szervek felé közvetlenül is képezhet áttétet. Szűrés és kivizsgálás nélkül sok esetben csak késői stádiumban és áttét esetén ismerhető fel a vastagbél rák. Amennyiben a daganat olyan méretet ér el, hogy akadályozza a széklet továbbjutását a bélrendszerben, krónikus székrekedés vagy bélelzáródás alakulhat ki.

A hasi fájdalom vagy a nagyobb mennyiségű székletvér szintén az előrehaladottabb állapotra lehet jellemző.
A végbélnyílástól számított 15-20 centiméteres szakaszt nevezzük végbélnek, végbélrák alatt pedig az itt megjelenő rosszindulatú daganatot értjük. A végbélrák “idegentest-érzést”, akár folyamatos székelési ingert válthat ki. A vérzés itt is jellemző tünet, innen inkább élénkpiros a vér színe. A vérzés emiatt nem is igazán különíthető el az aranyér által okozott vérzéstől. A két betegséget legalábbis a kezdeti tünetek idején nem a vérzés, hanem jellemzően a fájdalomérzet megjelenése alapján lehet megkülönböztetni: míg a végbélrák rendszerint fájdalmatlan, addig az aranyér a gyakran fájdalommal jár együtt.

Forduljon orvoshoz, ha a korábbi megszokottnál ritkábbá válik, vagy éppen sokkal gyakoribbá, hasmenésesebbé válik a széklete. Ha változó állagúvá válik a széklet, vagy benne vért lát, avagy végbéltáji panasza van, szintén orvoshoz kell fordulni.

 

Hogyan vegye fel velünk a kapcsolatot?  –  Jelentkezés: gasztroenterológia

Elsőként, foglalhat időpontot online, vagy bejelentkezhet a gasztoenterológus szakorvosi vizsgálatra elérhetőségeinken.

A vastagbéldaganatok szűrésére különböző módszerek állnak rendelkezésre.

A legegyszerűbb eljárás a székletben kimutatható, szemmel nem érzékelhető (úgynevezett okkult) vérzés kimutatásán alapul. A székletvér teszt rendelkezésre áll laboratóriumi vizsgálat keretében (emberi hemoglobin szelektív kimutatása).
Enzimes béldaganat szűrés (Tumor M2-PK székletteszt) egy új eljárás
, melyet Magyarországon 2008 óta alkalmaznak. Széklet vizsgálatról van szó, ugyanakkor a daganatot jelző pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85 %-os. A vizsgálat során a székletből nem vért, hanem egy speciális, a daganat által termelt enzimet (M2-PK) mutatunk ki.

A székletben egyéb emésztőszervrendszeri betegségek is okozhatnak pozitív vér teszt eredményt, ezért egyéb vizsgálatokat is célszerű végezni az orvos megítélése alapján (hasi ultrahang, gasztroszkópia, stb).
Ugyanakkor a negatív székletteszt nem zárhatja ki egyértelműen a daganat lehetőségét. Ennek oka, hogy a daganat nem vérzik állandóan, illetve az, hogy ez a módszer a még nem vérző rákos elváltozást nem képes kimutatni. Így a klinikai tünetekkel rendelkező egyéneket negatív széklet teszt esetén is tovább kell vizsgálni.
A székletben szabad szemmel is észlelhető friss vér mindig felveti a végbél- és/vagy vastagbélrák gyanúját. Ilyen esetben már nem tesztet, hanem szintén eszközös vizsgálatot kell végezni.

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) egy olyan eljárás, melynek során egy hajlékony műszerrel, endoszkópos készülékkel a végbél, a vastagbél és a vastagbél-vékonybél átmenet vizsgálata végezhető el.
Kolonoszkópia során a kóros területekről szövettani minta is vehető, valamint az észlelt polipok a vizsgálat közben eltávolíthatók.

A kötelező vastagbélrák szűrés ingyen, tb által elérhető ugyan, azonban ilyen körülmények között a páciensek sajnos rossz tapasztalatokkal távoznak az átélt fájdalmak miatt. A maximális fájdalommentesség érdekében rendelőnkben lehetőség van altatásos vastagbéltükrözésre is. Az altatásos vizsgálatok után egy órás megfigyelésre a pácienst a rendelőben megfigyelés alatt tartjuk, utána csak kísérővel mehet haza. Aznap nem vezethet autót, munkát nem végezhet.

A kolonoszkópiás vizsgálat nem teljes értékű alternatívája a kettős kontrasztos bélfeltöltés (irrigoszkópia). Ez a vizsgálat ugyancsak lehetővé teszi a vastagbél indirekt (nem közvetlen, hanem a filmen történő) áttekintését, de alkalmatlan a gyanús területekről a szövettani mintavételre. Pontossága körülbelül 85%-s a kolonoszkópos vizsgálathoz képest és ugyanolyan hashajtásos előkészítésre van szükség esetében.
Ugyancsak alternatíva a CT kolonográfia, ami pontosabb az irrigoszkópos vizsgálatnál, de szintén nem alkalmas szövettani mintavételre és szintén hashajtásos előkészítést igényel.
Tehát, ha a képalkotó vizsgálatokkal gyanús elváltozás látszik, a kolonoszkópos vizsgálatot is el kell végezni.

 

GYIK

Vastagbélrák eltávolítása miatt foglaltam időpontot rendelőjükbe Szükséges a negatív COVID-19 PCR teszt felmutatása a vizsgálat előtt?

Igen, szükséges, és köszönjük a kérdését! A mindennapi életünkben szükségszerűek a koronavírus miatti korlátok. A koronavírus megelőzés, közös kötelességünk, saját- és mások egészsége érdekében. A kórházi vizsgálatok során, az operációk előtt, a belgyógyászat területén is minden páciensünktől kérjük a negatív PCR teszt felmutatását.

 

Milyen további költségekkel kell számolnom, ha valamilyen problémát vélnek felfedezni a vizsgálatok során?

A vastagbéltükrözés árlista, a kombinált vizsgálat csomag árak az „Áraink” oldalunkon található. Minden egyéb tájékoztató információ megtalálható weboldalunkon, de amennyiben kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

 

Mely tünetek szerint javasolják a tükrözést?

A vastagbéltükrözést először mindig megelőzik a diagnosztikai vizsgálatok. Ezt fenntartva történik a diagnosztizálás, illetve ezek eredményéből derül ki, hogy szükség van-e sebészet beavatkozásra. A vizsgálat elvégzése az alábbi tünetek észlelését követően történik, illetve ezekben az esetekben javasolt alávetni a pácienst a tükrözésnek:

  • hasi fájdalom,
  • hasmenés,
  • gyulladásos bélbetegség gyanúja
  • székelés megváltozása
  • véres széklet,
  • tartós szorulás,
  • biopsziás mintavétel (szövettanra)
  • terápiás beavatkozások

 

Mit lehet tenni, ha jellegzetes tünetek vannak jelen nálam?

Az első lépés, hogy felkeres egy szakorvost. Azt javasoljuk, hogy kérjen időpontot vizsgálatokra, mert csak azután lehet biztos diagnózist felállítani, ha a szakorvos felméri a képalkotó vizsgálatok eredményeit, más esetben vakon tapogatóznánk. Mi a gasztroenterológiai problémákban jelentős tapasztalattal rendelkezünk és minden eszközünk meg van a rendelőben, ami segítheti munkákat, ami hozzájárul a páciensek állapotának minél sikeresebb felmérésében, kezelésében.