Pannónia Magánorvosi centrum

(+36) 1 330-1143 | (+36) 30 347-9212 | (+36) 1 615-4636

Vastagbéltükrözés altatásban Budapest

A vastagbéltükrözés altatásban Budapest városában elérhető, rendelőnkben fájdalommentes!Kolonoszkópia (Colonoscopia)

A vastagbéltükrözés altatásban Budapest XIII. kerületében, a Pannónia Magánorvosi Centrumban történik, kiváló orvoskollégákkal. Célunk, hogy pácienseink mihamarabb meggyógyuljanak, ezért a lehető legnagyobb odafigyeléssel, szakszerű ellátással, fájdalommentesen végezzük a vizsgálatokat, és a gyógyítás teljes folyamatát.

Vastagbéltükrözést altatásban teljesen fájdalommentessen végezzük el magánorvosi centrumunkban!

A vizsgálat anaesthesiológus szakorvos és anaesthesiológus szakasszisztens felügyeletével történik. Korszerű altatógépen az összes fontos paraméter monitorizálása teszi teljesen biztonságossá az aneszteziológiai vizsgálatot. Az altatószert kis dózisban, egyéni igény szerint anaesthesiológus adagolja- ily módon minimalizálható a kockázat. A legújabb módszereket és altatószereket immáron tíz éve sikeresen használjuk. Esetleges komplikáció elhárításához lélegeztető gépen túl- teljes felszerelés is rendelkezésre áll, ezáltal a vastagbéltükrözés szövődményei is minimalizálhatóak.

 

Mi a vastagbéltükrözés, vagy kolonoszkópia?

(latin kifejezéssel Colonoscopia)

 

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), a vastagbél vizsgálata tükrözéses módszerrel. Célja, a vastagbél teljes hosszának nyálkahártya vizsgálata: a végbél, szigmabél a vékonybél-vastagbél átmenet és a vastagbél betegségeinek felismerése, szükség esetén a kezelése. Ez a vizsgálati módszer a diagnosztika mellett kezelési eljárásként is alkalmazható, amennyiben más vizsgálati módszerek eltérést mutatnak a vastagbél/végbél nyálkahártyáján. A vastagbél tükrözés eljárása során bevezetett optikai eszköz (endoszkóp), a nyálkahártya valós képét vetíti monitorra, a kezelés-, vagy műtéti eljárás során (diagnosztika, szövettani mintavétel, polip-, daganat eltávolítása). Ez a legkorszerűbb vizsgálati módszer, a vastagbél betegségeinek felderítésében illetve a szükséges kezelésekben.

A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), a leghatékonyabb eljárás, a polipok korai megtalálására és eltávolítására, megelőzve ezzel a vastagbélrák kialakulását. A vastagbélrák 95%-ban a jóindulatú daganatos elváltozásból, a vastagbél polipból fejlődik ki. Ennek legjobb szűrési módszere, a vastagbéltükrözés. A vizsgálat során, a polip, fájdalommentesen eltávolítható.

Megelőzésként, 5 évente javasolt elmenni vastagbéltükrözésre szűrés jelleggel.

50 év felett mindenkinek ajánlott!

 

 

Hogyan vegye fel velünk a kapcsolatot?  –  Jelentkezés

Elsőként, foglalhat időpontot online, vagy bejelentkezhet a gasztoenterológus szakorvosi vizsgálatra elérhetőségeinken.

A gasztroenterológus szakorvosunk anamnézist készít az első találkozáskor. Kérdéseket tesz fel panaszairól, családban előforduló betegségekről, gyógyszerfogyasztásáról, stb., majd fizikálisan megvizsgálja Önt. Amennyiben az orvos szükségét látja, további vizsgálatokat rendel el (labor, EKG, stb.) Ha a szakorvosa javasolja-, vagy Ön igényli, hogy a végbéltükrözés altatásban történjen, ez esetben mindenképpen további előkészítő vizsgálatokra kerül sor.  (Amennyiben van laboreredmény a birtokában, ami nem régebbi 5 hétnél, akkor nem szükséges megismételni. ) Továbbá altatóorvosa is megvizsgálja majd Önt. Ha van krónikus betegsége, akkor orvosa és altatóorvosa konzultációt tart az altatás kockázatáról és ennek eredménye dönti el, hogy a végbéltükrözés történhet e, altatásban.

 

Előkészítés a vastagbéltükrözéshez altatásban.

A sikeres vastagbéltükrözés érdekében előkészületekre van szükség, amelynek lépéseiről orvosa, írásban és szóban is ad tájékoztató információt. Kérdezze meg orvosát arról, hogy a vizsgálat napján, melyik gyógyszerét veheti majd be (Vannak olyan kivételek, amelyet a sikeres és pontos vizsgálati eredmény érdekében nem javasolt bevenni.).

 

Kiemelten fontos, hogy tiszta legyen a vastagbél, ennek érdekében diétát és béltisztítást (hashajtást) rendel el az orvos. Ehhez, speciális előkészítő szert ír fel receptre. Amennyiben nem elég tiszta a vastagbél, rontja a diagnózis pontosságát, növeli a vizsgálati időtartamot, illetve, szövődmények léphetnek fel. Az előkészítő oldatot, az orvos utasításai szerint vigye szervezetébe.

A vizsgálat előtt 3 nappal: már ne egyen magvakat tartalmazó ételeket, mint a paradicsom, eper, szőlő, kiwi, illetve rosttartalmú ételeket sem, mint a zöldség, gyümölcs, hús.

 

A végbéltükrözés előtti napon: csak folyékony étkezést tartson ( zsír-mentes húsleves, zöldséglé, paradicsomlé,  rostok nélküli gyümölcslevek, (alma fehér szőlő), gyümölcsízesítésű italok, víz ( lehet ízesített), tea, kávé ( tej, tejszín nélkül), rostos pép nélküli gyümölcslevek, például alma vagy fehér szőlőlé, gyümölcsízesítésű italok, például limonádé, sportitalok.

 

A vizsgálat napja: az altatásos vizsgálat előtt 4 órával még vizet sem fogyaszthat. A nélkülözhetetlen gyógyszer (szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek) pici korttyal bevehetőek. (Ne vegye be a vizsgálat napján, a vaskészítményeket cukorbetegségre adott gyógyszereket, illetve a véralvadásgátló gyógyszereket sem)

A vizsgálat előtt közvetlenül, a páciens még kaphat beöntést. (A végbéltükrözés előtt kezelőorvosát tájékoztassa, ha véralvadásgátlót szed, vagy cukorbeteg.)

 

A vastagbéltükrözés altatásban Budapest városában elérhető, rendelőnkben fájdalommentes!

A vastagbéltükrözés folyamata – a kolonoszkópia

A vizsgálat során, egy kolonoszkópot vezetünk a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül, nagyon lassan óvatosan. Ez a speciális műszer, egy hosszú vékony, nagy flexibilitással rendelkező, rugalmas cső, amelyben videokamera és fényforrás is található. Ez a műszer közvetíti a tápcsatorna képét az orvos számára a monitorra, nagyított formában. Amennyiben elváltozás látható, szövetminta vételére is sor kerül. A vizsgálat időtartama, általában 15-30 perc, amennyiben a páciens betartotta az orvosa előírásait.

Vastagbéltükrözés – az ellátás

A vastagbél tükrözés előtt-, és az altatást követően is pihenőszobában kontrolláljuk az ébredés folyamatát. Ugyanitt lehetőség van intim körülmények között WC és fürdő használatára is. Az altatásban végzett endoscopos beavatkozások a nyugat európai országok speciális rendelőiben már régóta bevált segítség ahhoz, hogy a vastagbél teljes hossza megvizsgálható legyen oly módon, hogy ez a páciens számára semmilyen fájdalommal  vagy kellemetlenség érzéssel ne járjon. Tanulmányok igazolják, hogy az altatásban végzett vizsgálatok biztonságosak és eredményesebbek, mint az enélkül történt beavatkozások. Nem beszélve arról, hogy a vastagbéltükrözés altatás nélkül igencsak kellemetlen tud lenni a beteg számára.

Rendelőnkben korszerű Fujinon endoscopokat használunk, szigorú eu.komfort környezetbarát eszközfertőtlenítéssel. Az endoszkópos vizsgálatokat nagy tapasztalatú szakorvosaink kiváló endoscopos szakasszisztensekkel végzik itt. Számunkra kiemelten fontos, hogy az összes magyar, illetve európai előírást betartsuk. Vizsgálatainkat folyamatosan rögzítjük és azt ennek befejeztével digitálisan archiváljuk, pácienseink pedig a szöveges lelet mellé CD-t is kapnak. Ennek haszna, hogy a későbbi konzultáció számára a vizsgálatot nem szükséges ismételni, ill. a vizsgálat és a beavatkozások pontosan követhetőek az előző szűrés által.

 

A gasztroenterológiai betegségek némelyike esetében az ultrahang is hatásos eszköz lehet a feltérképezésre, bizonyos helyeken ezt is alkalmazzák.

Colonoscopia során vett szövettani minták, valamint eltávolított polypok hisztológiai eredményeit kiváló pathológiai háttérrel, rövid időn belül páciensek megkapják. A beavatkozások alkalmával törekszünk a definitív megoldások elvégzésére is. Esetleges komplikáció elhárításához a szükséges és teljes eszköztár rendelkezésre áll, mely tovább növeli pácienseink biztonságát. Kérésre sürgős – 3 nap alatti lelet elkészítésre is lehetőség van.

Lehetőség van arra is, hogy a vastagbél és a gyomor endoscopos vizsgálatát egy altatás során elvégezzük, így elkerülhető a kétszeres vizsgálattal járó kellemetlenség. A kettős vizsgálat elvégzését segíti, hogy olyan speciális (intenzív-motoros) vizsgálóágyakat használunk, amelyek lehetővé teszik a páciensek gyors, biztonságos, továbbá kényelmes mozgatását.

A vastagbéltükrözés altatásban vélemények alapján is sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint egyébként. Célunk a páciensek egészségi állapotának hatékony felmérése, miközben maximálisan törekszünk rá, hogy kellő biztonságban és komfortos körülmények között tölthessék el nálunk az időt.

Készséggel állunk rendelkezésre olyan esetekben is, melyek szakértő vizsgálatot igényelnek a már elvégzett kolonoszkópia után. Ha például a vastagbéltükrözés után hasi fájdalom, hasfájás jelentkezik a normálistól eltérő módon, akkor érdemes mielőbb visszatérni és megnézetni. Mindez nem törvényszerű, de egyénenként eltérő a felépülési idő, illetve annak folyamata.

 

Fontos információk a vizsgálatot követő időszakra

 

A vizsgálatot követően 1-2 óra pihenésre van szüksége a páciensnek, amely idő alatt figyelemmel kísérjük állapotát. Ebben az időben javasolt a sok folyadék ivása, a szervezet vízháztartásának helyreállítása érdekében. A hazautat, lehetőleg kísérővel tegye meg, és autót se vezessen.

Fontos!

Ha a vizsgálatot követő napokban nem érzi jól magát a páciens, erős-, vagy fokozódó hasfájást érez, vagy görcsöl, lázas, esetleg vérzést tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. A vizsgálat egyik kockázati tényezője a vastagbél sérülése, a falának kilyukadása. Ez akkor fordulhat elő, ha bizonyos betegség miatt a bél fala elvékonyodott. Nagyon ritka ez a fajta szövődmény, de azonnali műtétet igényel! A hashajtás során előfordulhat bélelzáródás, amelynél szintén azonnali műtétet kell.

 

A vizsgálatot követő, leggyakrabban előforduló panaszok:

 • enyhe aranyeres panaszok az irritáció miatt
 • allergiás reakció, amelyet a vizsgálat előtt kapott injekció válthat ki
 • kisebb –nagyobb utóvérzés a szövetmintavétel után

 

Bármilyen kérdése van, keresse kezelőorvosát! Az Ön egészsége fontos számunkra!

 

GYIK

Időpontom van vastagbéltükrözésre altatásban Budapest XIII. kerületében. Szükséges a negatív COVID-19 PCR teszt felmutatása a vizsgálat előtt?

Igen, szükséges, és köszönjük a kérdését! A mindennapi életünkben szükségszerűek a koronavírus miatti korlátok. A megelőzés, közös kötelességünk, saját- és mások egészsége érdekében. A kórházi vizsgálatok során, az operációk előtt, a belgyógyászat területén is, minden páciensünktől kérjük a negatív PCRteszt felmutatását.

 

A vastagbéltükrözést altatásban elszámolhatom egészségpénztári számlára is?

Igen. A végbéltükrözések altatásban történő vizsgálata elszámolható egészségpénztári számlára. A Pannónia Magánorvosi Centrum a következő egészségpénztárakkal állnak szerződésben: Egészségpénztárak

 

 

Nem javasolta az orvos azt, hogy a vastagbéltükrözést altatásban végezzék a krónikus betegségem miatt. Ebben az esetben mire számíthatok, nagyon szerettem volna altatást kérni?

A vizsgálat, kellemetlen ugyan, de altatás nélkül is kibírható.  Maga a vizsgálat a következőképpen zajlik: a vastagbéltükrözés során, a páciens felhúzott lábakkal fekszik a bal oldalán. A vizsgálat során, az asszisztens segítségével fordul a hátára, vagy a jobb oldalára, az orvos kérésére.  Az eszközt, zselés anyaggal bekenjük, majd óvatosan helyezzük a végbélbe.  A vizsgálat közben a bélnyílást levegő befúvásával illetve víz bejuttatásával tágítjuk. Maga a vizsgálat kellemetlen altatás nélkül, viszont ha a vizsgálat előtt minden felkészülési előírást betartott és tiszta a bélcsatorna, akkor a vizsgálati idő lerövidülhet, akár 10 percre is.

 

Milyen panaszok esetén szükséges a vastagbéltükrözés?

A vastagbéltükrözést mindig megelőzik a diagnosztikai vizsgálatok, amelynek eredményéből derül ki, hogy szükséges e, ez a sebészet beavatkozás. Bizonyos esetekben azonban, javasolt elvégezni a vizsgálatot:

 • hasi fájdalom,
 • hasmenés,
 • gyulladásos bélbetegség gyanúja
 • székelés megváltozása
 • véres széklet,
 • tartós szorulás,
 • biopsziás mintavétel (szövettanra)
 • terápiás beavatkozások

A vastagbéltükrözés árlista az „Áraink” oldalunkon található.